Вступ України до ЄС готові підтримати 46% громадян - опитування

Середа, 7 жовтня 2015, 15:57

Більшість жителів України надають перевагу проєвропейському напрямку зовнішньої політики України, аніж курсу на приєднання до Митного Союзу.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Якби у вересні 2015 року відбувався референдум щодо вступу України до того чи іншого геополітичного об’єднання, то за вступ до ЄС були готові проголосувати 46% дорослих жителів України, а за вступ до Митного Союзу – лише 18%.

Якби ті, хто не визначився, як звичайно, не прийшли б,  то участь у голосуванні на референдумі щодо вступу в ЄС взяли б близько 76% усіх, хто має право голосувати, і подані голоси розподілилися б наступним чином (власне, саме ці показники найближчі до можливих результатів референдуму,  якби він проводився наприкінці вересня):  за вступ до ЄС - 61%, проти - 39%.

Аналогічні показники на референдумі щодо вступу в Митний союз: за - 24%, проти - 76%.

Порівняно із груднем 2014 року, готовність населення проголосувати за вступ до ЄС продовжує знижуватися: за минулі дев’ять місяців частка тих, хто готовий проголосувати за вступ до ЄС знизилася на 7 відсоткових пунктів (із 53% у грудні 2014 до нинішніх 46%), і майже на стільки ж збільшилася частка тих, хто налаштований проти вступу до ЄС (із 24% у грудні 2014 до 30% у вересні 2015).

Ставлення до інтеграції із Митним Союзом за минулі 9 місяців не змінилося: як і у грудні 2014 року, зараз (у вересні 2015 року) за вступ до Митного Союзу готові проголосувати близько 18% (різниця - в межах статистичної похибки).

Опитування проводилося з 9 по 24 вересня 2015 року методом особистого інтерв'ю. Опитано 2041 респондент у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною, у Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються і на територіях, що не контролюються Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.