Фінську журналістку "атакували" російські тролі через статті про пропаганду РФ

Середа, 11 листопада 2015, 10:57

Журналістка фінського видання Yle Джессікка Аро почала серію публікацій про проросійських тролів, інформаційні війни, поширення пропаганди у соціальних медіа і вплив на фінське населення. Після цього вона стала мішенню міжнародної кампанії із дискредитації.

Про це Аро розповіла у своїй статті на сайті Yle.

"Відомий фінський пропагандист на ім'я Йохан Бекман поширював недостовірну інформацію, стверджуючи, що я працюю на зовнішню розвідку США, що співпрацюю з НАТО та естонською поліцією безпеки, і, що я відповідальна за створення реєстру фінських прихильників президента Володимира Путіна", - розповіла вона.

Бекман активно дає перекручену інформацію на державному російському ТБ про Фінляндію, Україну і грав активну роль у дезінформації громадськості під час зіткнень в Естонії, коли демонтували бронзового солдата.

"Поширення неправдивої інформації про мене йшло в основному через російські "інформаційні агентства" , а також через його Facebook і Twitter-аккаунт з метою змусити тролів і агресорів напасти на мене і скомпрометувати перед публікацією моїх наступних статей", - пише Аро.

За словами журналістки, її електронна пошта швидко заповнювалася листами від російськомовних тролів на кшталт "Путін - це найкраще, Захід - відстій".

Також, за її словами, вона отримувала телефонні дзвінки з погрозами й абсурдні тексти з Росії та інших екс-радянських держав.

"Я була включена в список розсилки, через який поширювалася проросійська пропаганда і теорії змови, а також інформація про мене та інших, хто публічно коментував події в Росії або міграційну кризу. Листи про мене і до сьогодні надходять міністрам, урядовцям, керівникам фінських ЗМІ і навіть президенту Фінляндії. В якості бонусу дезінформацію про мене і мої розслідування надіслали близько 200 моїм колегам із сайту Yle", - пише журналістка.

Якщо шукати через російський Google та Яндекс, то анонімні тексти розповідають історію про те, як Аро стала прикладом "західного інституційного расизму й ненависті по відношенню до Росії".

Незабаром після виходу першого репортажу, кілька людей створили "гумористичну" групу у Facebook, щоб тролити журналістку та її проект. "Ці пропагандисти – такі як пан Бекман, – стверджували, що моє розслідування "знищує свободу слова в Фінляндії і реальних людей переслідують через їхні думки", - відзначає вона.

Аро спочатку стежила за діяльністю групи, але залишила її після того, як журналістку стали постійно позначати тролі у коментарях: вона була "винуватицею" кровопролиття в Україні, її погляди і психічне здоров'я ставилися під сумнів, повідомлялося, що вона піддавалася сексуальним домаганням, її називали русофобом.

"Моя історія була фальсифікована і люди бажали моєї смерті від отруєння ураном. Зміст повідомлень тролів був зрозумілим: вербування пропутінських блогерів не існує", - пише журналістка.

Крім того, Аро була мішенню для російських і фінських мемів та карикатур. Кожний виступ журналістки на радіо або телебаченні викладався у троль-групах у соцмережах, де її слова чи пропозиції висміювалися.

один із мемів на журналістку (натисніть для збільшення) 

Журналістка зв’язалася із засновником групи у Facebook і запропонувала йому зустріч. Проте він відмовився, але запропонував зменшити кількість неправдивих матеріалів проти Аро, якщо вона вибачиться за свої репортажі і перестане далі писати про тролів.

Аро відзначає, що цей рік також багато реальних людей взяли участь у наклепницькій кампанії проти неї. "Наприклад високопосадовець фінського парламенту Петр Сарамо поширює брехню про мене – він сказав, що я зганьбила всіх фінських журналістів, і пізніше поширював неправдиву інформація", - пише вона.

Аро також розповіла про найбільш огидний вчинок тролів. Вона отримала текстове повідомлення від людини, яка прикидалась її батьком, який помер 20 років тому: "Мій батько сказав мені в повідомленні, що він не помер, і "спостерігає за мною".

Нападкам тролів піддалася не тільки журналістка, але і її роботодавець – телерадіокомпанія Yle. Невідомі регулярно надсилали скарги на адресу парламентського омбудсмена, що Yle нібито "порушує низку законів". Але всі скарги були відхилені.

Згодом троль-активісти організували акцію протесту проти "сайту Yle – троль-фабрики" спочатку на Facebook, а пізніше просто біля штаб-квартири компанії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.