Лінкявічюс порівняв пропаганду РФ з газом: поставки з одного джерела небезпечні

Четвер, 10 вересня 2015, 11:19

Газова криза довела, що поставки з одного джерела загрожують безпеці, потрібно зрозуміти це і в контексті інформаційної війни, яку веде Росія.

Про це міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс написав у своїй статті для брюссельського видання Euobserver.

"Відсутність різноманітності є загрозою безпеці", - написав він, нагадуючи про газові кризи минулих років.

"Ми мали сміливість протистояти монополії "Газпрому" в Європі. Тепер час протистояти російському "інфопрому", який зробив зброю з інформації так само, як зброєю був газ", - заявив Лінкявічюс.

На його думку, зараз актуальне не лише питання "Що ми можемо зробити для них?" (колишніх радянських республік, що не входять до ЄС), а й "Як захистити себе?".

Як зазначив міністр, російські пропагандистські ЗМІ навчилися виживати в Європі: "Вони чіпляють ярлик "Зроблено в ЄС", а потім спокійно розпалюють ненависть".

Він нагадав про ініціативу міністрів закордонних справ Литви, Британії, Естонії та Данії відреагувати на кремлівську пропаганду створенням інформаційних альтернатив.

"Це не має нічого спільного з цензурою чи створенням власної пропаганди і брехні", - наголосив Лінкявічюс.

При цьому він привітав проведення конференції Польщею і Нідерландами, яка має на меті залучити кошти для протидії пропаганді РФ.

"Але для успіху нам треба змінити наше мислення. Треба розуміти, що пропаганда РФ спрямована на всю Європу, а не лише на її схід. Треба почати називати речі своїми іменами: танк Т-90 в Україні - це не просто "транспортний засіб", - наголосив глава МЗС Литви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.