В Любліні встановлять пам’ятник полякам-жертвам Волинської трагедії

Понеділок, 23 листопада 2015, 16:54

В центрі Любліна буде встановлено майже 6-метровий пам'ятник полякам, які загинули під час так званої Волинської трагедії у 1939 – 1947 рр.

Як повідомляє Польське радіо, ініціатори встановлення пам’ятника вважають, что він має послужити примиренню поляків і українців.

За інформацією видання, міська рада ухвалила остаточне рішення і дала  згоду на встановлення монумента.

"Це сигнал для всієї Польщі, який свідчить про те, що час мовчання про "Волинський злочин" закінчився. Ми повинні сказати правду, схилити голови, віддати данину пам'яті жертвам і будувати дружні відносини з нашими українськими сусідами. Цей пам'ятник буде служити примиренню з українцями. Ми станемо тут всі разом – поляки і українці, помолимося і скажемо: "ніколи більше", - заявив голова громадського комітету будівництва пам'ятника Здзіслав Когуцюк.

Повідомляється також, що пам'ятник буде встановлено влітку наступного року.

Його вартість становить майже 12 тисяч євро (або 50 тис. злотих). Наразі збір коштів на встановлення пам’ятника триває і вже вдалося зібрати кілька тисяч злотих.

На пам'ятнику буде написано: "на честь поляків Волині і південно-східних територій Польщі, жертв геноциду, здійсненого по відношенню до поляків українськими націоналістами в 1939 - 1947 рр."

Раніше повідомлялося, що новообраний сенатор від ПіС та відомий польський історик Ян Жарин вважає, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.