В парламенті Литви пропонують визнати компартію злочинною організацією

Середа, 25 листопада 2015, 13:32

В парламенті Литви зареєстровано резолюцію, яка закликає визнати КПРС та Комуністичну партію Литви злочинними організаціями.

Відповідний документи внесли консерватори Аудроніс Ажубаліс, Валентінас Стундіс, Арвідас Виджюнас, ліберал Даля Куодіте і депутат від змішаної групи Повілас Урбшіс, передає Delfi.lt.

 За їх твердженням, визнання історичної правди - це основоположна умова в прагненні до більшої солідарності в політичному і суспільному житті держави.

Тому пропонується проголосити, що "КПРС та її підрозділ в Литві - КПЛ - є злочинною організацією, організатором і виконавцем геноциду жителів Литви, відповідальним за організацію та здійснення винищення, заслань та інших репресій жителів Литви".

У проекті документа також стверджується, що КПЛ грала головну роль, допомагаючи Радянському Союзу анексувати Литву, в 1940-1991 роках вона діяла в Литві в якості політичної опори окупаційного режиму і придушувала прагнення до відновлення незалежної Литовської держави. 

Крім того, пропонується визнати, що у зв'язку з діяльністю осіб, які займали посади в органах окупаційного режиму, Литва втратила третину населення, і на злочини, вчинені цими організаціями проти литовського народу, термін давності поширюватися не може.

Автори резолюції пропонують одночасно затвердити перелік структурних посад КПЛ та підвідомчих їй органів окупаційного режиму з моменту легалізації КПЛ у 1940 році до її заборони в 1991 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.