У Варшаві 50 тисяч людей вийшли на маніфестацію проти дій влади

фото
Неділя, 13 грудня 2015, 09:51

50 тисяч демонстрантів з різних куточків Польщі під гаслом "Громадяни за демократію" пройшли вулицями Варшави.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Маніфестанти провели мітинг перед Конституційним судом, потім пройшли до Сейму і Палацу президента. Представники опозиції висловлювалися проти політики нинішньої влади і наголошували, що немає згоди на те, щоб Польщею заволоділа партія "Право і Справедливість".

 

Організатором акції протесту під Конституційним судом був "Комітет захисту демократії", створений громадськими активістами після перших рішень правлячої партії "Право і справедливість", пов'язаних з перевиборами членів колегії Цивільного суду.

 

Лідер "Комітету захисту демократії" наголосив, що подібні демонстрації "на захист демократії" проходять в інших містах Польщі.

"В Щецині. Познані, Вроцлаві, Любліні, Бєльсько-Бялій, а завтра в Гданську. У нас є дані, що пікети проходять в Брюсселі, начебто також у Лондоні і в США", - зазначив він.

 

Хаос у зв'язку з суддівським складом Конституційного суду у Польщі триває з кінця листопада, коли Сейм анулював вибори п'яти суддів КС, які пройшли в жовтні в парламенті попереднього скликання.

Таке рішення було підтримане партією "Право і справедливість" і клубом "Кукіз'15". 2 грудня польський парламент обрав чотирьох нових суддів і вже вночі у присутності президента Польщі Анджея Дуди вони принесли присягу.

Опозиція обурена ходом подій. Крім того, кілька сотень поляків протестували біля Сейму проти перевиборів суддів. Незабаром Конституційний суд визнав вибори 3 суддів в жовтні – дійсними, а вибори 2 суддів, термін повноважень яких закінчується тільки в грудні цього року – неконституційними.

Одночасно не визнав такими що мають законну силу постанови Сейму від 2 грудня про анулювання вибору 5 членів Конституційного суду Сеймом VII скликання. 9 грудня президент Анджей Дуда прийняв присягу п'ятого судді, обраного "Правом і справедливістю".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.