Єврокомісія пропонує створити нові прикордонні сили ЄС

Вівторок, 15 грудня 2015, 16:13

ЄС збирається представити у вівторок спірні пропозиції щодо нового агентства прикордонної і берегової охорони з повноваженнями втручатися у події навіть тоді, коли приймаюча країна не погодиться.

Про це повідомляє AFP.

Новий підрозділ чисельністю у тисячу осіб буде направлений на уповільнення рекордного потоку із майже мільйона біженців та мігрантів до Європи, які створили найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової війни.

Європейська комісія буде пропонувати, що нове агентство має "право на втручання" для захисту безпеки в Шенгенській зоні.

Але деякі держави-члени ЄС проти такого плану, в якому вони бачать необхідність поступитися суверенітетом свого сухопутного та морського кордону.

"В екстрених ситуаціях агентство повинно бути в змозі втрутитися, щоб забезпечити вжиття заходів на місцях, навіть там, де немає запиту на допомогу від відповідної держави-члена або де, як держава-член вважає, немає необхідності додаткового втручання", - йдеться у проекті.

ЄС може відправити команду агентства в разі перевантаження на певній ділянці кордону, або якщо держава-член має "дефіцит" в управлінні своїх кордонів і не реагувала на попередження з Брюсселя.

Нова прикордонна система замінить агенцію ЄС Frontex, яка не впоралася з потоками людей, у тому числі із Туреччини до Греції і через західні Балкани, головним чином через відсутність робочої сили з держав-членів.

Єврокомісія заявляє, що "не впевнена" в тому, що її план буде прийнятий лідерами ЄС, які зібралися в Брюсселі.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив у понеділок, що заміна Frontex, яка базується у Варшаві, "на структуру, яка не залежить від держав-членів, шокує".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.