Суд ЄС заборонив змушувати лікарів працювати більше 48 годин на тиждень

Четвер, 24 грудня 2015, 11:54

Законодавство Греції, яке стосується організації робочого часу лікарів, порушує директиви ЄС у частині щотижневої тривалості робочого часу.

Таке рішення прийняв Суд ЄС за позовом Єврокомісії.

Десять працівників грецької медичної асоціації подали скаргу до Єврокомісії. Вони повідомили, що лікарі зобов'язані, згідно з національним законодавством, працювати в середньому між 60 і 93 годинами на тиждень.

Вони також були зобов'язані регулярно працювати протягом 32 годин поспіль на своєму робочому місці, не маючи права на мінімальний щоденний і щотижневий відпочинок або еквівалентні періоди компенсаційного відпочинку. У зв'язку з цим комісія подала позов проти Греції за невиконання своїх зобов'язань.

Суд вирішив, що, дозволяючи лікарям працювати 24 і більше годин поспіль, грецький закон обмежує права ЄС. Греція не виконала вимог щодо максимальної щотижневої тривалості робочого часу до 48 годин і щодо забезпечення мінімального щоденного періоду відпочинку або компенсаційного періоду відпочинку.

Згідно із директивою ЄС "про організацію робочого часу", середній тижневий робочий час не може перевищувати 48 годин і всі працівники мають право протягом кожного 24-годинного періоду на відпочинок протягом 11 годин.

За сьогоднішнім рішенням суду, ЄК має право на вчинення дій за невиконання зобов'язань. Суд зазначає, що максимальна щотижнева тривалість робочого часу лікарів має особливе значення серед  норм соціального права ЄС, з якого кожен працівник повинен мати користь, так як це мінімальні вимоги, необхідні для забезпечення захисту безпеки і здоров'я.

"Будучи не в змозі розробити та/або впровадити максимальну щотижневу тривалість робочого часу у 48 годин і не забезпечуючи мінімальну тривалість щоденного або щотижневого періоду відпочинку відразу після робочого часу, Греція не виконала своїх зобов'язань по праву ЄС", - відзначається у рішенні.

Крім того, суд зазначає, що грецький закон суперечить нормам ЄС, адже передбачає, що лікарі зобов'язані бути доступні за викликом кілька разів на місяць для надання медичних послуг.

Він також уповноважує введення, у вигляді чергових обов'язків, понаднормової роботи без фіксації будь-якого обмеження в цьому відношенні.

Щодо щоденного періоду відпочинку, суд визначив, що національний закон, який дозволяє періоди робочого часу, які можуть тривати протягом 24 годин поспіль, також несумісний із законодавством ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: