Клімкін: доки Донбасом ходять люди з автоматами, ОБСЄ не схвалить вибори

Вівторок, 20 жовтня 2015, 13:31

Міністр закордонних справ Павло Клімкін переконаний, що проведення місцевих виборів на Донбасі буде можливе лише в разі, коли припиниться вільний обіг стрілецької зброї в регіоні.

Про це він заявив журналістам у вівторок в Києві, пояснивши, що інакщи вибори не будуть підтримані ОБСЄ.

"Якщо  вибори не будуть проведені за стандартами ОБСЄ, ми не можемо говорити про проведення виборів як таких" - зазначив міністр.

За його словами, наразі вже існує механізм узгодження того, чи готовий Донбас до проведення виборів.

"Бюро з демократичних інституцій та прав людини (БДІПЛ) має від початку відрядити до Донбасу безпекову місію і визначити, чи можна взагалі там починати підготовку до проведення виборів. А починати підготовку до виборів можливо  лише коли там по вулицях не їздять танки і не ходять люди з автоматами.

 Інакше ніяких виборів там бути не може", - наголосив міністр

За його словами, перед початком виборчої кампанії мають бути узгоджені правила контролю за зброєю. "Бо якщо зброя знаходиться у вільному обігу – і не тільки танки, али також легка зброя – то ні в кого немає жодних гарантій  безпеки. Як без цього у виборах можуть брати участь наші політичні партії або ЗМІ?", - пояснив Клімкін.

Міністр наполягає, що лише після отримання позитивного висновку БДІПЛ ОБСЄ почнеться процес погодження деталей виборів.

"При цьому всі тимчасово переміщені особи; всі ті, хто залишили Донбас, повинні отримати право і голосувати, і бути обраними. Без того не може бути ніяких виборів", - підкреслив міністр.

"В результаті виборів там будуть обрані люди, які готові взяти відповідальність за повернення (до цього регіону) нормального життя, українського законодавства, і за поступову інтеграцію українського Донбасу до України... А хто саме буде обраний – я не знаю, бо вибори – це демократична процедура", - уточнив Клімкін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.