Ягланд: є загроза Конвенції з прав людини відразу в декількох країнах

Вівторок, 26 січня 2016, 16:49

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що останнім часом з’явилася серйозна загроза для подальшого функціонування Європейської конвенції з прав людини.

Про це він заявив у вівторок у своєму зверненні до Парламентської асамблеї РЄ, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

"(В країнах-членах РЄ) завжди були сили, які ставили під сумнів авторитет міжнародних установ, але тепер ці сили стали мейнстрімом і далі набирають хід. А якщо з’єднати точки, то загроза конвенції стає справді реальною", - наголосив він.

Ягланд перерахував країни, де влада ставить під сумнів виконання рішень Європейського суду з прав людини – ключового інструменту, що передбачений конвенцією.

Так, в Британії триває дискусія щодо рішення ЄСПЛ про право голосу ув’язнених. У Росії ухвалений закон, який дозволяє взагалі не виконувати окремі рішення страсбурзького Суду. В Швейцарії ініційований схожий перегляд законодавства. Азербайджан також не виконує рішення Суду.

"А в Норвегії парламент ухвалив резолюцію, яка каже, що міжнародні конвенції мають бути адаптовані до "нових реалій" через кризу біженців. Вони кажуть, що такі документи, як Женевська конвенція щодо біженців та Європейська конвенція з прав людини були створені у сонячні дні, тоді як насправді  вони розроблені саме для того, щоби захищати права людини у складні часи", - зауважив генсек.

Ягланд також наголосив, що країни-члени РЄ мають подолати ці розбіжності, зберігши конвенцію в силі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.