Естонець, який воював за "ЛНР", оскаржив у ЄСПЛ свою видачу Україні

Середа, 27 січня 2016, 11:47

Європейський суд з прав людини отримав скаргу естонця Володимира Полякова, що воював на боці сепаратистів в Україні, через те, що Естонія дозволила його видачу Україні.

Про це повідомляє видання Postimees.

Скарга була підготовлена бюро євродепутата з Естонії Яни Тоом у співпраці з юристами Центру інформації з прав людини.

Рішення естонського уряду про висилку Володимира Полякова було прийняте в грудні. На думку Тоом, воно суперечить вимогам міжнародного права.

"Від правозахисних організацій ми знаємо, що поводження з учасниками конфлікту на Донбасі в українських СІЗО не відповідає міжнародним стандартам. Для Полякова велика ймовірність зазнати катувань, що призведе до непоправних наслідків для життя і здоров'я.

Якість українського правосуддя у політичних справах також не витримує жодної критики. У чому б не звинувачували Полякова, для Естонії як європейської країни неприпустимо піддавати його такій небезпеці", - пояснила Тоом.

На думку євродепутата, "естонський уряд був не в змозі адекватно оцінити українські реалії, але ще є шанс врятувати репутацію країни і не висилати Полякова".

В естонському уряді раніше повідомили, що українська сторона звернулася до Естонії з поданням про видачу громадянина Естонії, якого звинувачують в участі в терористичній організації.

Зокрема, його звинувачують в участі в роботі військової комендатури міністерства оборони так званої "Луганської народної республіки". Чоловік виконував завдання керівництва міністерства, в тому числі охороняв об'єкти і незаконно затриманих осіб.

Україна клопотала про видачу чоловіка у відповідності до положень Європейської конвенції, а також естонсько-українського договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах.

За участь у терористичній організації українське законодавство передбачає позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.

В Естонії за подібні злочини можуть засудити до позбавлення волі на строк від 5 до 20 років або до довічного ув'язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.