Голландські ЗМІ: викрадені картини були у президента алчевського ФК "Сталь"

Четвер, 11 лютого 2016, 08:31

Картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), початково знаходилися у президента алчевського футбольного клубу "Сталь" Володимира Полубатка.

Про це повідомляє De Volkskrant з посиланням на власні джерела.

Як відзначає голландське видання, полотна знаходилися в квартирі Полубатка в Києві.

Після того, як ця інформація стала відома українським правоохоронних органам, спеціальний підрозділ поліції провів обшук в приміщенні та знайшов картини.

Проте, за інформацією видання, правоохоронці намагалися нажитися зі знахідки та продати приватним покупцям в Італії.

Окрім того, керівник поліцейського підрозділу згодом нібито надав картину в якості хабаря представникові СБУ, дані якого журналісти не уточнюють.

Після революції в Україні та втечі екс-президента Януковича чиновник СБУ , як пише видання, зник в Луганську, забравши з собою викрадені картини. Згодом під час військових дій картини були знайдені на Луганщині добровольчими батальйонами.

Наразі, як пише голландська газета, картини перебувають в руках різних осіб. Зокрема видання вказує на причетність до історії екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, попри публічні заперечення з боку політика.

Варто зауважити, що в червні низка українських ЗМІ повідомили про можливу причетність президента ФК "Сталь" Полубатка до фінансування терористів на Луганщині. Ця інформація звучала також на брифінгу в МВС від радника міністра Станіслава Речинського. Однако згодом адвокати Полубатка спростували причетність свого клієнта до подій на Сході.

Володимир Полубатко не є публічною особою. В ЗМІ згадується лише його кримінальне минуле - як стверджується, бізнесмена знали під кличкою "Футболіст". Наразі він є президентом футбольного клубу "Сталь" (Алчевськ), який формально і досі діє на окупованій території.

Як відомо, картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), за словами керівництва музею, наразі знаходяться в руках українських збройних формувань. Відбувалися переговори про повернення картин з представником батальйону ОУН-2 Борисом Гуменюком, який просив грошову компенсацію за їх повернення та зміг надати фото одного полотна, але згодом припинив контакти з голландцями.

В той же час в уряді Нідерландів заявили, що немає причин сумніватися в тому, що Україна сприятиме розслідуванню справи викрадених картин з Музею Західної Фрісландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.