Росіяни проти Заходу і наближення війни - нові теми пропаганди Кремля

Вівторок, 16 лютого 2016, 19:32

Минулого тижня прокремлівська дезінформаційна кампанія зосередилися на двох основних темах – протиставленні жителів західних країн і росіян, зокрема, у питаннях релігії, та підготовці до масштабної війни.

Про це йдеться у черговому випуску огляду DisinfoReview, підготовленому у офісі верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, в якому спростовуються міфи російської пропаганди.

Оглядачі відзначають, що, по-перше, побачили дуже сильний акцент на повідомленні, що люди на Заході відрізняються від людей в Росії: вони мають менше значення, або взагалі його не мають, вони проти християнства, і проти (російського) православ'я зокрема; і вони заперечують право на існування Росії і росіян.

"І по-друге, ми побачили зростання матеріалів на тему війни. Величезна кількість прокремлівських ЗМІ поширили повідомлення, що Україна /Туреччина/НАТО/кримські татари/США/Велика Британія/Захід в цілому готуються до війни, в деяких випадках навіть третьої світової війни", - відзначається у матеріалі.

Оглядачі наводять кілька цитат із програм на загальноросійських каналах. Чи то США, який намагається спровокувати великий військовий конфлікт з Росією в Сирію; або Захід, який готує населення до ядерної війни з Росією; або турки, які нібито озброюють кримських татар та бійців ІДІЛ для війни в Криму.

Також можна знайти розповіді, як "п'яний Порошенко загрожує вторгнутися в Росію за десять днів", або "НАТО веде світ до третьої світової війни". У всіх історіях Росія завжди протистоїть одна решті світу.

Недавня зустріч Папи Франциска і Патріарха Кирила була використана прокремлівськими ЗМІ, щоб в черговий раз атакувати західне суспільство.

По-перше,  поширювалася дезінформуюча спотворена цитата Папи, який нібито стверджував, що Володимир Путін - єдиний, хто може врятувати християн. Далі російські ЗМІ продовжили, стверджуючи, що західні люди заперечують право росіян на існування.

"У телешоу "Большинство", ведучий та гостя навіть погодилися із "фактом", що Папа Франциск фактично оголосив себе ворогом православ'я", - відзначили європейські експерти.

Однією з домінуючих тенденцій все ще є агресивна дезінформація, спрямована на дискредитацію України як держави, українців як народу і української влади.

В останніх матеріалах кремлівських ЗМІ було не тільки старе повторення про "фашистський переворот", "бойовики ІДІЛ приєдналися до українських сил", або спотворюючі факти про трагедію МН17.

"Ми бачили також, що посилюються спроби переписати історію анексії Криму Росією. Тільки за останні два дні міністр закордонних справ Сергій Лавров та перший заступник голови Комітету оборони і безпеки Ради Федерації Франц Клінцевич стверджували, що Росія була змушена вдатися до територіальної експансії, тому що росіяни в Криму могли бути, ймовірно, вбиті", - відзначається в огляді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.