Схвалений ВР закон про електронне декларування суперечить вимогам ЄС – заява посла

Середа, 17 лютого 2016, 11:52

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський розкритикував прийнятий закон "Про електронні декларації" (№3755), який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим українським керівництвом".

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сторінці Представництва ЄС в Україні у Facebook.

"Негайні дії повинні бути зроблені для того, щоб встановити ефективну систему контролю декларацій щодо активів і забезпечити, щоб Національне Агентство з питань запобігання корупції мало можливість виконувати свою місію щодо запобігання та викриття корупції", - підкреслив Томбінський.

Таким чином, закон, схвалений під виглядом "безвызового", насправді здатний зруйнувати безвізову перспективу, оскільки не лише не виконує вимоги ЄС, але й віддаляє Україну від їх виконання.

Раніше Томбінський закликав закликав "без подальшого зволікання" впровадити ефективну систему декларації активів у 2016 році.

"Це має бути всеосяжним і охоплювати всіх чиновників, що працюють у сферах і на посадах, вразливих з точки зору корупції, які повинні повторно подати заяви в електронному вигляді, щоб дозволити Національному агентству з питань запобігання корупції повноцінно функціонувати", - наголосив посол у своїй заяві у вівторок

"Після восьми місяців невдалих спроб сформувати агентство настав час побачити, як воно працює", - підкреслив Томбінський.

Як відомо, у вівторок 238 депутатів проголосувало за прийняття закону  №3755 про внесення змін до закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій у державі або в органах місцевого самоврядування.

Згідно з внесеними поправками, незважаючи на те, що подача електронних декларацій уможливлюється з 2016 року, відповідальність за неправдиві відомості настає лише з 2017 року. Крім того, декларування витрат було підняте з 20 до 100 мінімумів. Водночас пропонується зазначити в законі, що членами сім'ї слід вважаюти тільки дітей та чоловіка або дружину.

Автором законопроекту, що викликав різку критику ЄС, став депутат Вадим Денисенко (Блок Петра Порошенка).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.