Рада повернула електронне декларування, необхідне для безвізового

Вівторок, 16 лютого 2016, 13:56

Електронна система надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій у державі або в органах місцевого самоврядування, запрацює вже в 2016 році.

За відповідний закон проголосували 238 народних депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прийняття закону дозволить вже в 2016 році подавати та оприлюднювати декларації в електронному вигляді.

Законопроект №3755 про внесення змін до закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій у державі або в органах місцевого самоврядування, був прийнятий з поправками ініціатора документа - позафракційного народного депутата Вадима Денисенка.

При цьому, згідно з внесеними поправками, незважаючи на те, що подача електронних декларацій уможливлюється з 2016 року, відповідальність за неправдиві відомості настає лише з 2017 року. Крім того, декларування витрат було підняте з 20 до 100 мінімумів., а також було здійснене переформулювання членів родини.

Відповідно до нині діючої редакції закону про протидію корупції, рішення про початок роботи системи надання та оприлюднення декларацій приймається Національним агентством з питань запобігання корупції, але не раніше 1 січня 2017 року.

Раніше посол ЄС Ян Томбінський закликав "без подальшого зволікання" впровадити ефективну систему декларації активів у 2016 році.

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК). Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: