Рада Європи видалила, та згодом повернула заяву, що шкодує про звільнення Каська

оновлено 10:30, 11:30
Четвер, 18 лютого 2016, 08:49

Рада Європи замінила заяву спеціального радника генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістоса Джакомопулоса, де він висловив жаль з приводу нещодавньої відставки заступника генпрокурора Віталія Каська, однак згодом зробила її доступною за іншою адресою.

Джерело "Європейської правди" повідомило, що політичне рішення про заміну заяви на сайті РЄ було ухвалене в середу пізно ввечері, однак не уточнило його детальні причини.

Водночас, сам Крістос Джакомопулос в коментарі ЄвроПравді запевнив, що "якщо заміна і сталася, то у неї не було політичного підгрунтя, це було виключно технічне питання".

В новій заяві, розміщеній за тією ж адресою, що і попередня, вже не згадувалося прізвище заступника генпрокурора Каська, натомість у Раді Європи привітали звернення президента України Петра Порошенка від 16 лютого щодо необхідності швидкого й ефективного реформування прокуратури.

"Це твердий стимул для швидких і значимих кроків у напрямку виконання одного із зобов'язань, які Україна взяла на себе при вступі до Ради Європи: перетворення Прокуратури на сучасну прокурорську службу. Народу України потрібна Прокуратура, яка функціонує незалежно, відповідно до законності, переслідує політику нульової терпимості до корупції і користується громадською довірою", - йдеться у заяві.

Крім того, в новій заяві не згадується і заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, відповідальний за реформи.

Рада Європи повторила, що надає довгострокову підтримку для реформування прокуратури України і буде продовжувати це робити. 

Одним із ключових аспектів цієї реформи, як наголосили в РЄ, є усунення будь-якої конституційної основи для "загального нагляду" прокурорів, що призвело до численних зловживань і корупції в минулому. 

У четвер вранці на письмовий запит "Європейської правди" з цього приводу в РЄ повідомили, що обидві заяви є чинними. "Стара", початково видалена заява справді з'явилася на сайті за дещо зміненою адресою. Водночас, веб-адреса заяв свідчить про спробу заміни - адреса нової заяви містить заголовок зі старої - "Unimpeded, speedy and resolute implementation of the public prosecution reform is crucial for the success of the overall justice sector reform in Ukraine".

Як повідомлялося, 15 лютого заступник генпрокурора Віталій Касько заявив про свою відставку.

У своєму рапорті він, зокрема, відзначив, що керівництво прокуратури перетворило ГПУ на орган, де панує корупція і кругова порука, і будь-яка спроба змінити цей стан речей відразу переслідується.

В попередній заяві РЄ висловлювався жаль з приводу його відставки.

"Його відставка і, найголовніше, її декларовані причини є підставою для занепокоєння, особливо в час, коли прокуратура потребує реформ, перспективних і таких, що заслуговують на довіру фахівців", – йшлося у заяві.

ОНОВЛЕНО: Після публічного розголосу в Раді Європи поміняли місцями згадані прес-релізи, повернувши повідомлення про Каська за початковою адресою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.