Через прикордонний контроль ВВП ЄС зменшиться на €100 млрд - дослідження

Середа, 3 лютого 2016, 10:44

Франція попереджає, що затримки у пересуванні товарів, викликані відновленням прикордонного контролю всередині Шенгену призведуть до значного зниження ВВП ЄС до 2025-го року.

Як повідомив виданню Financial Times глава французького урядового агентства з планування економіки Жан Пізані-Феррі, зниження ВВП може сягнути до 100 млрд євро.

Такий негативний вплив на економіку буде обумовлений, в основному зниженням туристичних витрат і торгівлі.

"Короткострокові втрати від відновлення контролю, практично непомітні, проте довготривалі обмеження можуть мати набагато більший вплив на розвиток торгівлі і динаміку безробіття до 2025-го року", – підкреслив Жан Пізані-Феррі.

За розрахунками економістів, відновлення прикордонного контролю коштуватиме французькій економіці від €1 млрд до €2 млрд на рік в короткостроковій перспективі.

Через відновлення контролю на кордонах значно зменшиться кількість туристів, які прибувають до Франції, що означатиме збитки у розмірі від €500 млн до €1 млрд для туристичної галузі країни.

Кількість французів, що працюють в Бельгії, Німеччині, Іспанії, Люксембургу та Італії також зменшиться мінімум на 10 тис. осіб, що також означатиме збитки у розмірі €300 млн на рік.

Між тим, контроль вантажівок коштувтаиме французькій економіці від €60 до €120 млн на рік, підрахували фахівці агентства.

"Керовані в короткостроковій перспективі, довгострокові наслідки будуть набагтао глибші, що може призвести до втрати всіх здобутків від вільної торгівлі, які є нині", – підсумовують у своїй доповіді економісти агенції.

Раніше повідомлялося, що країни ЄС попросили Єврокомісію підготувати проект рішення про подовження контролю на національних кордонах  через потік біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: