В Німеччині бояться, що конституційні зміни про спецстатус Донбасу "втрачені на рік"

оновлено
Вівторок, 9 лютого 2016, 10:41

На думку Німеччини, є значна небезпка, що проект змін до Конституції з питань децентралізації, схвалений Верховною радою в першому читанні, може бути поставлений на голосування не раніше ніж за рік.

Про це заявив заступник глави дипмісії Німеччини в України Вольфганг Біндзайль у виступі на круглому столі з питань українсько-німецьких стосунків в Києві.

Він нагадав, що минулого року в ВР на виконання Мінських домовленостей був внесений проект змін до Конституції, який передбачав "особливий статус" Донбасу.

"Як ви знаєте, Рада так і не проголосувала за ці зміни (в другому читанні)", - зауважив дипломат.

"Відповідно до Конституції, наскільки ми її розуміємо, тепер ці конституційні зміни вже втрачені і можуть знову бути підняті лише за рік", - заявив він.

Пізніше у телефонному коментарі "Європейської правді" Вольфганг Биндзайль уточнив, що ситуацію може змінити рішення Конституційного суду, який розглядає подання про конституційну процедуру. "Я не можу передбачити вердикт КС, який на даний момент ще не винесено", - заявив він, підкресливши, що він "опасається" втрати конституційного законопроекту, а не констатує її.

Водночас, представник посольства не вважає, що Мінські домовленості зруйновані через неголосування ВР.

"Але навіть без голосування в Раді – якщо є політична воля, то має бути вирішення", - підкреслив він.

Як відомо, Конституція вимагає, щоби конституційні зміни були проголосовані на "наступній сесії" парламенту після того, як вони були ухвалені в першому читанні. Ця "наступна сесія" закінчилася в січні 2016 року.

Водночас, у Конституційному суді зараз розглядається подання народних депутатів з пропрезидентської фракції про тлумачення Конституції, яке пропонує дозволити розгляд конституційних змін протягом будь-якої майбутньої сесії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.