Захід і Росія обговорюють федералізацію Сирії – ЗМІ

П'ятниця, 11 березня 2016, 09:15

Ключові учасники процесу мирного врегулювання конфлікту в Сирії обговорюють можливість федералізації охопленої війною країни, щоб підтримувати цілісність Сирії і в той же час надати широку автономію регіональним властям.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Спецпредставник ООН Стаффан де Містура готується до зустрічі з делегаціями уряду Сирії і опозиції, і одна з ідей, яка серйозно розглядається на даний момент - це можливий федеральний поділ Сирії.

Однак, ні опозиція Сирії, ні уряд поки не  підтвердили свою участь у черговому раунді мирних переговорів у Швейцарії.

Один із дипломатів при Раді Безпеки ООН  на умовах анонімності повідомив, що не тільки в Росії розглядають можливість створення федеральної структури у Сирії.

"При бажанні зберегти територіальну цілісність Сирії і залишити країну єдиною, існують різні моделі федеративного устрою, які в деяких варіантах припускають дуже слабкий центр і більшу автономію для різних регіонів", - сказав дипломат.

Він не пояснив ніяких подробиць про можливу модель федеративного поділу влади, які можуть бути застосовані до Сирії. Однак інший дипломат підтвердив цю інформацію.

Черговий раунд мирних переговорів Сирії, як очікується, почнеться після 24 березня. Після завершення цього раунду буде перерва на тиждень або 10 днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.