Мігранти застрягли між Македонією та Сербією після закриття Балканського маршруту

П'ятниця, 11 березня 2016, 10:15

Через закриття Балканського маршруту для мігрантів близько 430 людей, в основному сирійці і іракці, опинилися в пастці на нічийній землі між Македонією та Сербією.

Про це повідомляє Reuters.

Мігранти не бажають повернутися в Македонію і в той же час їм заборонено прямувати до Сербії або далі на північ.

Мігранти, які розташувалися в межах видимості сербських прикордонників, були обурені і розгублені після новин про те, що Сербія, Словенія і Хорватія закрили свої кордони для транзитних мігрантів.

Сильний дощ перетворив їх імпровізований табір із близько 50 невеликих наметів, наданих агентствами з надання допомоги, в трясовину, а денна температура у цій місцевості не перевищує 5 градусів за Цельсієм.

"Наші діти вмирають. Вода скрізь, навіть у наметах... Зараз здається, що бомби в Сирії виглядають краще, ніж це убозтво. Ми не тварини", - сказав Ібрагім Мардіні, 23-річний студент з сирійського міста Алеппо.

Македонська влада стверджує, що мігранти можуть повернутися до табору, який розташований менш ніж за 1 км в Македонії, але вони відмовляються.

"Я хочу поїхати в будь-яку країну, тільки не туди. Моя дитина дуже втомилася. Я не можу так більше. Я не хочу повертатися. Я йшов дуже довго", - сказав 25-річний Феам Фатталь, який також прибув із Алеппо.

Неподалік близько 1000 мігрантів знаходяться в македонському транзитному таборі, розрахованому на 700 осіб. Їх майбутнє є настільки ж невизначеним.

Як відомо, раніше Хорватія оголосила про закриття так званого "Балканського маршруту" біженців, після того, як кордони для біженців закрили Словенія та Сербія.

Із 9 березня Словенія пускатиме в країну лише тих біженців, які прагнуть в'їхати з гуманітарних причин, а також тих, хто хоче подати заяву про надання притулку саме в Словенії.

Раніше повідомлялося, що лідери ЄС на міні-саміті з міграції ЄС-Туреччина, який відбувся у понеділок 7 березня, досягли значного прогресу в переговорах з Туреччиною щодо майбутньої угоди для зменшення напливу мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.