ЄС і Туреччина досягнули "прориву" у питанні мігрантів

Вівторок, 8 березня 2016, 10:20

ЄС досягнув "прориву" у переговорах з Туреччиною щодо вирішення міграційної кризи у Європі.

Про це пише AFP.

Лідери ЄС на міні-саміті з міграції ЄС-Туреччина, який відбувся у понеділок 7 березня досягли значного прогресу в переговорах з Туреччиною щодо майбутньої угоди для зменшення напливу мігрантів.

Так, в понеділок, 7 березня турецький прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу приголомшив своїх колег з країн ЄС, вимогами надати додаткові три мільярди євро допомоги та безвізовий режим з ЄС для турків до червня.

Натомість він запропонував прийняти назад всіх нелегальних мігрантів з грецьких островів, і запропонував угоду, за якою ЄС буде розселити сирійських біженців з таборів на території Туреччини в обмін на кожного сирійського біженця Сирії, якого Туреччина забиратиме з Греції у майбутньому.

Лідери ЄС "гаряче привітали" пропозиції Туреччини і наголосили на тому, що остаточний варіант угоди має бути доопрацьований у підписаний на європейському саміті в Брюсселі 17-18 березня.

"У нас насправді зараз стався прорив", - так прокоментував результати саміту президент Євроради Дональд Туск.

Джерела видання в ЄС вже повідомили, що в Євросоюзі є список з 70 000 сирійських біженців, які мають переселилися з турецьких таборів.

Видання відзначає, що найбільшим успіхом для Туреччини, стали обіцянки ЄС до червня 2016-го року надати безвізовий режим для громадян цієї країни, за умови, що Анкара виконає свої обіцянки.

Раніше повідомлялося, що ЄС готовий запропонувати Туреччині ще 3 млрд євро для допомоги сирійським біженцям, які знаходяться на території Туреччини.

Як відомо, 29 листопада 2015 року ЄС та Туреччина уклали угоду, згідно з якою Анкара погодилася допомогти зупинити потік шукачів притулку до Європи в обмін на фінансову підтримку у 3 млрд євро, спрощення візового режиму та відновлення переговорів про вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.