РФ переслідує декілька цілей, виводячи війська з Сирії - Stratfor

Вівторок, 15 березня 2016, 13:01

Рішення Володимира Путіна про виведення основного російського контингенту з Сирії може дати РФ додаткові важелі впливу у сирійських переговорах і виправити негативний імідж напередодні липневого голосування в ЄС щодо санкцій.

Про це йдеться в статті американського приватного розвідувально-аналітичного агентства Stratfor.

Враховуючи заявлені Путіним терміни основного виведення російського контингенту з Сирії, можна припустити, що це спроба вплинути на хід мирних переговорів, які почалися 14 березня в Женеві.

"Згортаючи проведення наземної операції, Росія може позиціонувати себе в якості арбітра, а не однієї зі сторін конфлікту. Так чи інакше, Кремль намагається виступити в ролі заступника в переговорах щодо сирійського конфлікту, щоб мати додаткові важелі впливу", - відзначають аналітики.

Москва також може спробувати змінити свою роль в конфлікті, щоб вплинути на сприйняття ситуації за межами Сирії. Спочатку Росія втрутилася в ситуацію в регіоні, щоб отримати перевагу в переговорах із Заходом у більш нагальній проблемі для Москви: Україна і відповідні санкції Заходу.

"Москві не вдалося використати свій вплив у Сирії, щоб позбавити Київ підтримки Сполучених Штатів або добитися зняття санкцій. Кремль також розуміє, що обидві сторони зайшли в глухий кут в Мінських переговорах щодо припинення бойових дій в Україні", - наголошується в статті.

Тим не менш, позиції Росії у взаєминах, принаймні, з Європою, зросли в останні місяці, на тлі зростаючого потоку біженців в Європу. Якщо Росія згорне свою операцію в Сирії, це може уповільнити потік мігрантів.

Однак цей варіант ускладнюється станом російсько-турецьких відносин. Росія може сподіватися сформувати позитивний імідж не тільки участю у переговорах щодо Сирії, але і в кризі мігрантів в ЄС.

"У найближчі місяці Росія може спробувати виправити свій вкрай негативний імідж напередодні липневого голосування в ЄС щодо продовження санкцій щодо Росії", - відзначають аналітики.

14 березня відбулася перша за останній рік офіційна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС з питань відносин з Росією. Після неї Італія та Угорщина заявили, що продовження санкцій відносно РФ не буде автоматичним.

Для продовження санкцій ЄС необхідно одноголосне рішення усіх 28 країн, так що Росія прагне знайти одну країну ЄС, яка відхилить санкції – це те, що РФ раніше не вдавалося.

"Росія керується кількома стратегіями одночасно для досягнення кількох цілей, з яких жодна не гарантована. Можна бути впевненими в одному: Москва продовжить маневрувати в цьому постійно мінливому регіоні", - резюмують аналітики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: