Комітет Пашинського просить прийняти закон про конфіскацію, який розкритикував ЄС

Четвер, 31 березня 2016, 19:54

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Сергієм Пашинським,  закликає прийняти законопроект №4057 про позасудову конфіскацію, розкритикований ЄС.

Як ідеться в повідомленні на сайті Ради за результатами засідання комітету, аргументи міжфракційного об’єднання "Єврооптимісти", яке виступило з критикою проекту, є необґрунтованими і такими, що не відповідають дійсності.

"Регламентація процедури звернення в дохід держави окремих здобутих неправомірним шляхом активів до ухвалення вироку заснована на презумпції незаконного походження таких активів, сприятиме протидії корупції в Україні та не буде суперечити вимогам міжнародно-правових документів, практиці Європейського суду з прав людини, не порушуватиме гарантій права власності та презумпції невинуватості" - заявляють у комітеті.

У повідомленні сказано, що комітет прийняв рішення "звернутись до провідних науково-дослідних установ юридичного профілю в Україні з проханням провести юридичну експертизу законопроекту №4057".

Крім того, депутати комітету підготували так зване "розвінчування міфів" - роз’яснення положень законопроекту, які критикує як об’єднання "Єврооптимісти", так і ЄС.

Нагадаємо, у заяві "Єврооптимістів" йдеться про те, що прийняття законопроекту №4057 про позасудову конфіскацію суперечить інтересам держави. Депутати, вважають, що проект суперечить Конституції України, міжнародним актам та посягає на право власності громадян, що можуть бути непричетними до вчинення корупційних злочинів.

Нагадаємо, раніше представництво ЄС в коментарі "Європейській правді" розкритикувало проект заявивши, що Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства... без захисту права на чесний суд та право власності". 

Представництво ЄС нагадало,  що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію єврпейського зразка, виконавши тим самим "безвізові вимоги" ЄС. Дипломати вважають, що підхід, запропонований у проекті 4057, погіршує законодавство в даній сфері.

Згодом один з авторів проекту Сергій Пашинський (НФ) зробив неправдиву заяву про відсутність критики ЄС на адресу проекту. У відповідь дипміся оприлюднила свій коментар на офіційні Facebook-сторінці та наголосила, що ця критика "є позицією Євросоюзу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.