Майбутній командувач НАТО в Європі підтримав надання летальної зброї Україні

П'ятниця, 22 квітня 2016, 13:52

США повинні постачати Україні ту зброю, якої вона потребує, в тому числі протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Про це заявив генерал Кертіс Скапаротті, який має очолити Європейське командування НАТО і США після Філіпа Брідлава, повідомляє Reuters.

Скапаротті підкреслив, що згоден з іншими генералами, що Росія становить найбільшу загрозу для США, і Вашингтон має непохитно відстоювати свої права.

Виступаючи у Сенаті, генерал наголосив, що, на його думку, США повинні постачати Україні те озброєння, якого вона потребує для захисту від підтримуваних Росією сил, в тому числі протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Скапаротті зазначив, що Росія демонструє "все агресивнішу поведінку, яка кидає виклик міжнародним нормам і порушує міжнародне право".

Відповідаючи на питання про сили США в Європі, він сказав, що постійна танкова бригада США краще відповідатиме цілям стримування Росії, ніж поточна ротаційна присутність.

"Постійна бригада... встановлює відносини з опорними елементами всіх сил США, а також більш постійні відносини... з усіма нашими союзниками", - сказав він. Це "дає трохи більше значущості, трохи більше сили в побудові взаємодії".

Сполучені Штати почали скорочувати свою присутність в регіоні кілька років тому через значне зменшення загальних витрат на оборону, замінивши постійні одиниці на ротаційну присутність під час навчань.

Але захоплення Росією українського Криму змусило США знову збільшити свою присутність. У березні було оголошено про плани направити до Європи танкову бригаду – в такій бригаді до 4500 тисяч солдатів.

Генерал Кертіс Скапаротті навесні має змінити на посту генерала Філіпа Брідлава, який також неодноразово називав Росію найбільшою загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.