Європа не потребує додаткового газу з Nord Stream 2 – Шефчович

Вівторок, 26 квітня 2016, 12:53

У разі побудови газопроводу "Північний потік -2" Європа може закінчити з такою кількістю газу, що їй він буде не потрібен.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович, повідомляє Reuters.

"Європа може закінчити з більшою кількістю газу, ніж потребує. Це означало б побудову надлишкових пропускних здатностей, що зробило б економічно невигідним утримання українського транзитного шляху", - сказав він.

Крім того, за словами віце-президента Єврокомісії, новий газопровід поставив би під сумнів поставки газу через Ямальський газогін до Польщі та Німеччини.

Слід зазначити, що власні оцінки Єврокомісії щодо річної потреби у газі до 2030 року на рівні між 370 і 450 мільрдів кубічних метрів були розкритиковані рядом аналітиків і екологів.

Шефчович заявив, що ЄК проведе повторну оцінку потреб за участі Міжнародного агентства з енергетики і свого газового оператора ENTSOG..

Раніше повідомлялося, що уряди восьми країн Євросоюзу направили голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який подвоїть прямі поставки газу з Росії в Німеччину.

"Північний потік-2", проект якого в даний час знаходиться в стадії підготовки, може представляти певні ризики для енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи. Він сильно вплине на розвиток ринку газу і структуру транзиту газу в регіоні, в першу чергу на транзитний маршруту через Україну", - йдеться в листі.

Раніше депутати Європейського парламенту закликали держави-члени ЄС відмовитись від будівництва газопроводів в обхід України, зокрема, російського газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.