Парламент Франції голосуватиме за вотум недовіри уряду

Вівторок, 10 травня 2016, 19:36

Французька опозиція ініціювала голосування за вотум недовіри уряду Мануеля Валльса , який збирається підписати закон про спірну трудову реформу без згоди парламенту.

Про це повідомляє BFM TV.

Так, президенти фракцій "Республіканці" та "Демократичний союз центру"  винесли на розгляд Національних зборів відповідну пропозицію. Голосування за неї має відбутися вже у четвер.

Опозиція розраховує на підтримку лівих сил, "зелених", а також депутатів, які також виступають проти трудової реформи.

Якщо уряду висловлюється недовіра, то прем’єр-міністр зобов’язаний подати у відставку, а спірний законопроект не приймається.

На практиці ж вотум недовіри має мало шансів на успіх, адже за нього має проголосувати абсолютна більшість депутатів. В історії П'ятої республіки пропозицію про висловлення недовіри уряду було прийнято тільки одного разу - в жовтні 1962 року через розбіжності щодо конституційної реформи.

Раніше повідомлялося, що на підставі пункту 3 статті 49 Конституції Франції премʼєр-міністр країни Мануель Вальс збирається підписати закон про спірну трудову реформу, який викликав масові протести в країні.

Передбачене реформування законодавства дозволить скасувати частину захисту, якою користуються працівники у питаннях звільнення, з метою заохочення підприємців наймати більше людей.

Реформа також передбачає, що компанії отримають більше повноважень щодо скорочення робочого часу та, відповідно, зменшення зарплати.

Крім того, документ дозволяє співробітникам працювати більше, набагато більше - ніж нинішній робочий тиждень, що не перевищує 35 годин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.