ЄС вважає, що безвізовий режим з Туреччиною збільшить ризик терактів – ЗМІ

Вівторок, 17 травня 2016, 09:50

На думку європейських лідерів, скасування віз громадянам Туреччини збільшить ризик терористичних атак у Європі.

Про це йдеться у звіті Єврокомісії, який бачила британська газета The Telegraph.

Так, у звіті йдеться про те, що іноземні терористи і організовані злочинці будуть отримувати турецькі паспорти, щоб прибути до континентальної Європи одразу після того як скасують візи.

"Пропонована лібералізація візового режиму для турецьких громадян потенційно може вплинути на терористичну небезпеку в ЄС, оскільки терористи з турецьким громадянством зможуть вільно пересуватися територією ЄС та Шенгену", - йдеться у доповіді.

На даний момент відбитки пальців рук осіб, які в'їжджають до Європи, вносяться в єдину базу даних, доступ до якої є у антитерористичних підрозділів. У випадку лібералізації візового режиму для Анкари, даний контроль щодо громадян Туреччини не застосовуватиметься, уточнює The Telegraph.

Такі ж ризики існують і щодо Косово, з яким Єврокомісія також пропонує скасувати візи.

"Лібералізація візового режиму може також вплинути на неконтрольований в’їзд в ЄС з Косово осіб, які повертаються із зон військових дій, де вони приєдналися до терористичної мережі", – зазначають у Єврокомісії.

"Оцінка впливу безпеки лібералізації візового режиму для Косово показує, що незаконний обіг наркотиків, сприяння нелегальній міграції, корупції, відмивання грошей і шахрайство, торгівля людьми, незаконий обіг стрілецької зброї та легких озброєнь і повернення іноземних бойовиків являють собою потенційну загрозу для внутрішньої безпеки Європейського союзу", - сказано в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.