Угода з Туреччиною скасується, якщо Анкара не виконає вимоги - Юнкер

Четвер, 12 травня 2016, 14:18

Міграційна угода між ЄС та Туреччиною скасується у випадку, якщо Анкара не виконає всі свої зобов'язання.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, передає Reuters.

"Ми чітко зафіксували критерії для лібералізації візового режиму, їх 72 і № 65 говорить,  що уряд Туреччини має переглянути закон "Про боротьбу з тероризмом", - наголосив він, виступаючи на конференції в Міністерстві закордонних справ Німеччини.

"Ми розраховуємо на це, ми домовилися про це з урядом Туреччини, і не може бути, щоб відставка прем'єр-міністра тягнула за собою ігнорування угоди між ЄС і Туреччиною", - відзначив Юнкер.

"Ми приділяємо велике значення умовам. В іншому випадку ця угода, угода між ЄС і Туреччиною не відбудеться. Якщо пан Ердоган вирішить заборонити туркам право на безвізовий в'їзд в Європу, то він має пояснити це турецькому народу. Це буде не моя проблема, це буде його проблема", - підкреслив президент Єврокомісії.

Як відомо, раніше Ердоган розкритикував вимоги ЄС щодо зміни турецького антитерористичного законодавства, які є умовою для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

За його словами, ЄС безпідставно наполягає на законодавчих змінах при тому, що Туреччина постійно перебуває під загрозою нової терористичної атаки.

Нагадаємо, Європейська комісія 4 травня  висунула законодавчу пропозицію Європейському парламенту та Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян Туреччини.

Водночас в ЄК наголосили на тому, що Туреччина все ще повинна виконати 5 пунктів дорожньої карти до кінця червня.

У них, зокрема, йдеться й про зміни до антитерористичного законодавства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.