Ягланд у листі до Луценка: Генпрокуратура має бути незалежною

Четвер, 26 травня 2016, 19:46

Генеральна прокуратура України має зміцнити свою незалежність від зовнішніх чинників, щоб створити структуру, яка матиме довіру українського народу.

Про йдеться у листі генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда до генпрокурора України Юрія Луценка.

"Я вітаю вас з обранням на посаду генерального прокурора України. Рада Європи уважно стежить за ситуацією і надає підтримку щодо реформування української прокуратури. Реформи, зобов'язання, які Україна взяла на себе при вступі в організацію, розглядаються як одна з основних передумов для ефективного відправлення правосуддя, захисту прав людини і дотримання верховенства права", - йдеться у листі.

Ягланд відзначив, що новий закон України "Про прокуратуру" створює міцну основу для реформи.

"Ми вітаємо концептуальні напрями реформи, одним з ключових аспектів якої є обмеження функцій прокуратури. Я сподіваюся, що заходи в цьому відношенні будуть об'єднані найближчим часом за рахунок конституційних змін і пройдуть 2-е читання в парламенті", - зазначив він.

Генсек РЄ підкреслив, що трансформація української системи прокуратури до сучасних європейських стандартів також передбачає зміцнення зовнішньої незалежності служби та індивідуальної незалежності прокурорів, впровадження сучасних методів роботи прокуратури та підвищення її прозорості та підзвітності.

"Реформи повинні йти поряд із заходами, спрямованими на боротьбу з корупцією. Всі ці зусилля необхідні для досягнення суспільної довіри до інституту та його ефективності. Я запевняю вас у прихильності Ради Європи повною мірою підтримувати українську владу у її прагненні досягти цієї значущої і довгоочікуваної реформи", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.