Естонія пропонує посилити присутність ВМС і ВПС НАТО в Балтії

Середа, 15 червня 2016, 17:35

Ухваленого рішення НАТО про направлення до країн Балтії і Польщі по батальйону сухопутних військ недостатньо і слід подумати про посилення сил стримування на морі та в повітрі.

Такої думки дотримується командувач Сил оборони Естонії генерал-лейтенант Ріхо Терас, передає Postimees.

Таку заяву він зробив у Брюсселі на зустрічі з командувачем військ НАТО в Європі генералом Кертісом Скапарротті.

"На двосторонній зустрічі була підкреслена важливість збільшення не тільки військ союзників, але і діяльності на морі і в повітрі", - повідомили в прес-службі головного штабу сил оборони Естонії.

Командувач збройних сил Естонії запропонував і конкретні варіанти такої взаємодії.

"Довіра і постійне стримування необхідні у всіх доменах, а не тільки на рівні сухопутних військ. Місія НАТО з охорони повітряного простору на авіабазі Емарі могла б стати постійним форматом співпраці. Також з військової точки зору вітається участь ракетних батарей Patriot на навчаннях в Естонії", - сказав Ріхо Терас.

Він назвав рішення Альянсу про направлення військ в країни Балтії "надзвичайно важливим".

"Коли рік тому ми разом із командувачами збройних сил Латвії і Литви звернулися до SACEUR з проханням розмістити по батальйону військ НАТО, і на перший погляд це багатьом здалося непотрібним і важко досяжним, то зараз під керівництвом SACEUR це стало реальністю і всі наші союзники поділяють розуміння, що це важливий крок зі зміцнення оборони і сил стримування Альянсу", - сказав Терас.

Як повідомлялося, міністри оборони країн НАТО погодили розгортання на ротаційній основі чотирьох багатонаціональних батальйонів у Польщі та країнах Балтії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.