Штайнмаєр та Клімкін у Берліні говорили про Донбас, санкції та візи

Четвер, 2 червня 2016, 10:54

Центральною темою зустрічі глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та його українського колеги Павла Клімкіна 1 червня була незадовільна безпекова ситуація на Донбасі.

Про це повідомляє сайт німецького дипломатичного відомства.

Штайнмаєр, зокрема, дорікав, що після переговорів прогрес щодо поліпшення ситуації в галузі безпеки зупинявся на рівні робочих груп або рівні військових.

"Я скаржуся не на наші розмови, а швидше на відсутність процесів реалізації після наших розмов", - сказав він.

Ще однією важливою темою переговорів були європейські санкції проти Росії. Штайнмаєр знову повторив, що для прогресу в реалізації Мінських угод треба припустити можливість створення додаткових стимулів, маючи на увазі поетапне зняття санкцій з РФ.

"Треба подумати про те, як ми реагуватимемо на будь-який суттєвий прогрес, якого ми, сподіваюся, досягнемо у виконанні Мінських домовленостей", - сказав він.

Клімкін, у свою чергу, висловив позицію України, яка наполягає на збереженні санкцій ЄС щодо Росії до повного виконання Мінських угод.

Штайнмаєр ще раз підтвердив підтримку України з боку Німеччини, яка виходить далеко за рамки питань Мінських угод.

Він повідомив, що секретар Штайнлайн і вісім державних секретарів міністерств федерального уряду приїдуть наступного тижня до Києва, щоб підготувати більш конкретні проекти, через які Україна може отримати підтримку в складній економічній і політичній ситуації.

Клімкін також говорив про очікуваний прогрес у рамках наміченої лібералізації візового режиму для українських громадян.

"Штайнмайер запевнив його, що Німеччина в принципі зберігає позитивне ставлення до цього питання", - повідомляється на сайті.

МЗС України дуже коротко повідомило про перебіг переговорів у Берліні.

"Сторони обговорили ключові аспекти імплементації Мінських домовленостей та стан виконання "дорожньої карти" безвізового діалогу. Під час прес-конференції глава МЗС ФРН запевнив українського колегу, що Німеччина продовжує відстоювати лінію на всеосяжну підтримку України у політичній, економічній та безпековій площині", - йдеться у повідомленні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.