Польський Сейм розгляне повну заборону абортів

Четвер, 2 червня 2016, 20:37

Парламент Польщі зобовʼязаний буде розглянути ініціативу про повну заборону абортів.

Про це повідомляє Польське радіо.

До розгляду такої ініціативи депутатів польського парламенту зобовʼязує законодавство. Адже активістам громадянської ініціативи про повну заборону абортів вдалося зібрати мінімально необхідні для внесення до Сейму 100 тисяч підписів.

Про це 2 червня повідомив комітет "Стоп абортам", який є одним з організаторів ініціативи. Організатори мають намір продовжувати збирати підписи.

На думку комітету під законопроектом підпишуться 300-400 тисяч осіб

Відтак, за законом, законопроект про повну заборону абортів буде поданий на розгляду Сейму на початку липня. Протягом трьох місяців Сейм буде зобов'язаний провести перше читання.

Як відомо, за законом, ухваленим у 1993 році, в Польщі заборонені аборти, за винятком трьох ситуацій: загрози здоров'ю або життю матері, підозри про виникнення вагітності в результаті згвалтування, а також у разі тяжких захворювань плоду.

Громадянська ініціатива повної заборони переривання вагітності передбачає виключення цих випадків.

В законопроекті йдеться також про те, що держава зобов'язана надавати допомогу сім'ям, які виховують дітей з особливостями розвитку, а також матерям, які завагітніли в результаті згвалтування.

Законопроект передбачає кримінальне покарання за заподіяння смерті плоду – від 3 місяців до 5 років в'язниці. Якщо смерть плода настала з вини матері, суд може послабити або навіть скасувати покарання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.