Фінляндія поховає ядерні відходи у найдорожчому в світі підземному сховищі

фото
Вівторок, 7 червня 2016, 13:36

Фінляндія готується поховати свої високорадіоактивні ядерні відходи на 100 тисяч років глибоко під землею на одному із островів.

Про це повідомляє AFP.

На невеликому острові Олкілуото, біля західного узбережжя Фінляндії, збудують найдорожчий у світі могильник, який складатиметься з мережі тунелів під назвою Onkalo – фінською мовою це означає "дупло".

Багато країн стикаються з проблемою, що робити з небезпечними побічними продуктам ядерної енергетики. Більшість країн тримають відходи у наземних тимчасових сховищах, але Onkalo буде першою спробою поховати їх назавжди.

фото - AFP

Починаючи з 2020 року, Фінляндія планує складувати близько 5500 тонн ядерних відходів в тунелях на глибині більше 420 метрів.

На Олкілуото розташована одна із двох фінських АЕС і тепер там розміститься сховище вартістю близько до 3,5 мільярда євро. Там будуть складати відходи приблизно до 2120 року, після чого його планують назавжди закрити.

Проект був розпочатий в 2004 році зі створення науково-дослідного центру з вивчення придатності  порід.

В даний час Onkalo складається зі звивистого 5-кілометрового тунелю з трьома шахтами для персоналу та вентиляції. Згодом сховище буде розтягуватися на 42 км. У тунелях прохолодна температура і дуже суха, що вкрай важливо для запобігання корозії.

Відходи, як очікується, втратять більшу частину своєї радіоактивності після кількох сотень років, але інженери планують сховище на 100 тисяч років для загальної безпеки.

Відпрацьовані ядерні стрижні закриють в чавунних контейнерах, потім запечатають в товсті мідні каністри і опустять в тунелі.

Кожна капсула буде оточена буфером з бентоніту, типу глини, яка захистить їх від будь-яких коливань навколишньою породи і допоможе зупинити воду, що просочується. Глиняні блоки та бентоніт заповнять тунелі, перш ніж їх назавжди закриють.

Однак противники ядерної енергетики, такі як Greenpeace, виказують занепокоєння з приводу можливих радіоактивних витоків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.