Суд ЄС заборонив саджати до в'язниці нелегальних мігрантів

Вівторок, 7 червня 2016, 16:23

Мігранти, які незаконно в'їхали на територію держави ЄС через Шенгенську зону не повинні опинятися в тюрмі на цій підставі.

Таке рішення прийняв Суд Євросоюзу в Люксембурзі.

Згідно з рішенням, мігрантів, що незаконно перебувають у країнах ЄС, необхідно повертати в країну, з якої вони прибули, у рамках так званої Директиви про повернення.

"Директива про повернення не дозволяє саджати у в'язницю громадянина, який не є вихідцем з країни ЄС, який до цього не підпадав під процедуру повернення, лише за те, що він або вона потрапили на територію ЄС незаконно, через внутрішній кордон Шенгенської зони", - йдеться у рішенні.

Відзначається також, що аналогічне правило діє, якщо мігранта затримали, коли він залишав Шенгенську зону.

Рішення було ухвалене у справі африканської мігрантки, яку поліція Франції затримала за використання фальшивих бельгійських документів біля тунелю під Ла-Маншем і взяла під варту за незаконний в'їзд у країну.

У постанові суду також є деякі важливі умови. Зокрема, що мігранти можуть бути затримані на термін до 18 місяців - якщо є ризик, що "переміщення становить небезпеку", яке може бути витлумачено як таке, що вони являють собою ризик для польоту.

Затримання також допускається, якщо особа підлягає депортації, і відмовляється виїхати, або якщо людина вже була депортована, і спробувала знову незаконно в'їхати в країну.

Рішення суду не торкнеться Британії та Ірландії, які не входять в Шенгенську зону, а також Данії, яка відстояла право не виконувати рішення Суду Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: