ЄС вимагає негайного припинення бойових дій в Алеппо

Четвер, 18 серпня 2016, 17:45

Євросоюз закликає до негайного припинення бойових дій в сирійському місті Алеппо, щоб дозволити медичну евакуацію, доставку допомоги та ремонт мереж водопостачання та електрики.

Про це йдеться у декларації високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Всі сторони конфлікту мають припинити бойові дії, забезпечити зняття всіх блокад і досягнення стійкого гуманітарного доступу по всій країні. Всі міжнародні мають дотримуватися своїх зобов'язань, взятих на себе на зустрічі Міжнародної групи з підтримки Сирії 17 травня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

У ЄС наголошують, що як тільки буде досягнуто припинення вогню, держави-члени будуть в змозі забезпечити негайну підтримку у відновленні Сирії, а також допоможуть поверненню біженців і внутрішньо переміщених осіб у свої громади.

"ЄС рішуче засуджує ескалацію насильства в Алеппо, безперервні обстріли і облоги, які коштували життя сотням тисяч сирійців і надалі перешкоджають зусиллям міжнародного співтовариства з надання гуманітарної допомоги і підтримання політичного рішення конфлікту", - йдеться у документі.

Бої між урядовими і повстанськими силами загострилася в останні тижні в Алеппо і спричинили загибель сотень мирних мешканців у другому за величиною сирійському місті.

В четвер вранці спеціальний посланник генерального секретаря ООН Стеффан де Містура просив зробити "жест гуманності з обох сторін" і закликав до 48-годинної паузи в бойових діях в Алеппо, щоб дозволити поставки гуманітарної допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.