РФ завершила використання бази в Ірані, Тегеран закинув Москві безцеремонність

Понеділок, 22 серпня 2016, 13:29

Росія припинила використання іранської авіабази "Ноджех" поблизу міста Хамадан для ударів у Сирії.

Про це заявив представник МЗС Ірану Бахрам Касемі, повідомляє Reuters.

"Це була особлива місія, яку погодила влада Ірану і яка на даний момент завершена. Росіяни її виконали, і тепер їх на базі немає", - сказав глава МЗС Ірану.

"У Росії немає бази в Ірані і їхні літаки тут не розміщуються. Вони виконали свою операцію, вона закінчилася", - заявив представник МЗС Бахрам Касемі.

Вперше після Другої світової війни іноземна держава використовувала іранські авіабази, і цей крок викликав критику з боку деяких іранських парламентаріїв, які сказали, що це порушення Конституції Ісламської Республіки.

Міністр оборони Ірану Хосейн Дегхан відхилив цю критику, але водночас дорікнув Москві, що вона зробила цей крок публічним, назвавши його показухою і "зрадою довіри".

"Ми не віддаємо росіянам жодної військової бази, і вони знаходяться тут не для того, щоб залишитися", - сказав Дегхан.

Він сказав, що не було "жодної письмової угоди" між двома країнами і це "оперативне співробітництво", яке носить тимчасовий характер і обмежується заправкою літаків.

Як повідомлялося, нещодавно військові літаки РФ були розміщені в Ірані і 16 серпня вперше завдали ударів по території Сирії. Досі стратегічні бомбардувальники РФ здійснювали вильоти з бази Моздок у Південній Осетії. 

Згодом російські літаки завдали авіаударів ще 18 серпня.

США заявили, що мають намір оцінити рівень російсько-іранського співробітництва і визначити, чи не порушує РФ положення резолюції Ради Безпеки ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.