Через Brexit Шотландія може втратити до 80 тис. робочих місць

Четвер, 6 жовтня 2016, 15:31

За гіршого, але найбільш вірогідного сценарію розвитку своєї економіки після Brexit у Шотландії кількість робочих місць зменшиться  на 80 тис., а зниження темпів зростання ВВП може сягнути 5%.

Про з посиланням на результати дослідження Інституту Фрейзера Алландера пише New Europe.

Дослідження було опубліковано в четвер. Цікавим є те, що Шотландія є найменш залежним від зв’язків з ЄС регіоном Великої Британії.  

Найбільш ймовірний сценарій передбачає, що темп зростання ВВП знизяться від 2 до 5%. Найбільш ймовірний сценарій передбачає,  "жорсткий вихід Великої Британії з ЄС" за Британія втратить членство у Єдиному європейському ринку та збереже доступ до Всесвітньої торгової організації (СОТ).

Підраховано, що працюючі шотландці будуть в середньому втрачати близько €2300 на рік, що виллється в €5,7 млрд збитків у річному вираженні.

Цей сценарій вважається більш імовірним, адже британський уряд під керівництвом Терези Мей більше говорить про пріоритетність контролю над міграцією ЄС.

Оптимістичний сценарій, так звана модель Норвегії, яка означає, що Велика Британія зберігає доступ до єдиного європейського ринку, передбачає, що експорт шотландських товарів знизиться на 12%, експорт послуг на 8%.

За цього сценарію Шотландія втрачає 30 000 робочих місць, із зниженням середнього річного доходу найманих працівників на €900, що загалом становитиме €3,5 млрд збитків.

За обох сценаріїв, найбільше від виходу Британії з ЄС постраждають торгівля, транспорт, складський бізнес, професійні послуги, дослідження та інновації, сфера державного управління.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.