Болгарському екс-міністру висунули звинувачення через атомний проект з РФ

Четвер, 17 листопада 2016, 15:26

Болгарські слідчі звинуватили екс-міністра економіки і енергетики Румена Овчарова у завданні фінансових збитків державі на суму понад 190 млн євро.

Про це повідомляє Reuters.

Звинувачення пов'язані зі скасованим проектом у сфері ядерної енергетики з російським ЗАТ "Атомбудекспорт".

Болгарія скасувала проект вартістю 10 мільярдів євро із будівництва АЕС "Белене" на березі Дунаю в 2012 році після невдалої спроби знайти іноземних інвесторів та під тиском з боку Брюсселя і Вашингтона щодо обмеження енергетичної залежності країни від Росії.

АЕС "Белене" - недобудована атомна електростанція, розташована в 3 км від міста Белене на березі річки Дунай неподалік від кордону з Румунією. Станція призначалася для заміщення виведених з експлуатації потужностей АЕС "Козлодуй".

Будівництво станції було призупинено у 1990 році через труднощі з фінансуванням і протестів населення.

У 2005 році була досягнута домовленість про завершення будівництва станції російським "Атомбудекспортом". Перший було укладено у 2008 році, ціна будівництва станції складала 4 млрд євро.

Після цього будівництво не починалося, і в кінці листопада 2010 року було повідомлено про те, що проект отримає швидкий розвиток: сторони зійшлися на вартості контракту на будівництво в 6,4 млрд євро.

Однак в 2012 році після зміни керівництва Болгарії через розбіжності щодо вартості проект переглядався повторно, а згодом будівництво було припинено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.