У Чорногорії назвали ім’я росіян, які планували вбивство прем’єра

П'ятниця, 18 листопада 2016, 11:06

Громадяни РФ Едуард Широков і Володимир Попов організували злочинну групу, метою якої було вбивство прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.

Про це заявив офіс спеціального прокурора Чорногорії, повідомляє видання Vijesti.

У прокуратурі заявили, що відповідно до плану злочинної групи, в ніч парламентських виборів 16 жовтня перед будівлею парламента група демонстрантів, яких контролювала партія "Демократичний фронт", мала почати сутички з поліцією.

За даними слідства, 26 вересня росіяни зустрілися в Москві з членом сербського радикального руху "Сербські вовки" Александаром Сінджелічем і представили свій план загострення ситуації в Чорногорії.

Стверджується, що Сінджелічу було доручено знайти якомога більше людей в Сербії, які будуть перебувати в Чорногорії під контролем колишнього командувача сербської жандармерії Братіслава Дікіча і людей з "Демократичного фронту".

Прокурор стверджує, що росіяни надали Сінджелічу зброю і форму, а також щонайменше 200 тисяч євро.

Слідство також встановило, що до групи входив виходець із Косово Мірко Велімірович, завданням якого було купити 50 автоматів і пістолетів з набоями, за допомогою яких мали атакувати поліцію і зайняти будівлю парламенту.

Велімірович показував фотографії купленої зброї Сінджелічу на своєму телефоні, який з Белграда поінформував про це Широкова.

"Після закінчення виборів разом з політиками з "Демократичного фронту" учасники групи мали зібралися на мітингу, викликати конфлікти зі співробітниками поліції і зайняти Асамблею, яку б вони утримували протягом принаймні 48 годин, оголосивши перемогу "Демократичного фронту" та інших опозиційних партій", - йдеться в заяві прокуратури.

Слідчі також заявляють, що після невдалої спроби організації сутичок в центрі міста Широков 16 жовтня зустрівся із Сінджелічем і запропонував знайти людину, яка вміє користуватися вогнепальною зброєю і зможе вбити Джукановича в Подгориці.

Сінджеліч нібито відмовився від цього. Наразі відомо, що Сінджеліча на початку листопада знайшли в Чорногорії. Він здався слідчим, а потім був заарештований.

Нагадаємо, Джуканович звинуватив проросійську опозицію у безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні і його вбивства у день виборів.

Перед цим прокурор Чорногорії прокурор Мілівоє Катніч заявив, що "російські націоналісти" планували вбити прем'єр-міністра країни, щоб привести до влади опозиційну партію.

Раніше видання The Guardian повідомило, що секретар російського Радбезу Микола Патрушев у Белграді вибачився за росіян-організаторів спроби перевороту у Чорногорії в день виборів.

Читайте також: Чорногорія після путчу. Що планували російські куратори та що вийшло насправді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.