Поляки можуть подати до України позови про реституцію - ЗМІ

Вівторок, 22 листопада 2016, 12:33

Після Нового року у Польщі готуються подати перші два судові позови до Львова і Тернополя, що стосуються повернення польських маєтків, які знаходяться на терені сучасної України.

Про це пише Польське радіо з посиланням на портал польських правих Prawica.

"Нащадки власників нерухомості стверджують, що готові використати право для їхнього повернення (так звану реституцію)", – цитує видання повідомлення порталу.

Польські праві вважають, що європейці отримали право на реституцію після того, як Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Повідомляється також про те, що готові ще два позови, які будуть направлені до судів Києва та Харкова.

Видання відзначає, що автором такої ініціативи став Конрад Ренкас - керівник товариства поляків, чиї предки жили на західноукраїнських теренах ( Powiernictwo Kresowe).

Так, він заявив, що у розпорядженні його організації є багато документів, які підтверджують колишнє право власності на землі і нерухомість.

За словами Ренкаса, вимоги поляків-позивачів різні: одні вимагають компенсацію за користування майном, інші – виплати збитків від неотриманого прибутку через конфіскацію засобів виробництва, є й такі, які просто хочуть повернути свій маєток.

"Загалом польські ініціатори реституції повідомили про 1,6 тис. зібраних, попередньо перевірених та описаних висновків, що можуть підтвердити колишнє право власності над об'єктами", – відзначає видання.

"Серед об'єктів нерухомості, які вимагають поляки – житлові будинки, десятки гектарів землі і навіть мідна шахта в Харківській області, яку оцінили у півтора мільйона доларів", – додає Польське радіо.

Видання нагадує, що Конрад Ренкас у 2015 році був заступником голови комуністичної, проросійської партії "Зміна" (Zmiana), лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби затримали за звинуваченнями у шпигунстві на користь Кремля.

Як відомо, реституція (лат. restitutio — відновлення) у міжнародному праві - це форма матеріального відшкодування або поновлення порушених майнових прав за збитки, завдані внаслідок підписання несправедливої міжнародної угоди, шляхом повернення до того стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.