Клінтон або Трамп: у США обирають нового президента

Вівторок, 8 листопада 2016, 07:51

У США сьогодні проходить загальне голосування на виборах президента країни. Нинішній глава держави Барак Обама залишає свій пост після двох термінів президентства.

Американці сьогодні можуть проголосувати за шістьох кандидатів, але реальна боротьба йде між представником Демократичної партії Гілларі Клінтон і республіканцем Дональдом Трампом.

Результати соціологічних опитувань останніх тижнів показували перевагу Клінтон над своїм конкурентом в межах 4-6%. Лише одне опитування показало лідерство Трампа, після чого впали фондові ринки США.

В США дозволено дострокове голосування, яким до сьогодні скористалися понад 40 млн осіб. Загалом право голосу мають понад 100 млн американців.

У деяких штатах дострокове голосування почалося ще 23 вересня. Процедура дозволена в 37 штатах і окрузі Колумбія. Це дозволяє уникнути великих черг у день виборів.

За традицією, результати загального голосування повинні оголосити вже наступного дня, тобто в середу.

Слід відзначити, що вибори в США проходять за двохступеневою системою. Жителі голосують за кандидатів, але їхні голоси кандидати отримують через колегію вибірників, а не безпосередньо.

Вибірників призначають у кожному штаті США за кількістю обраних від штату членів Конгресу. Колегія складається з 538 осіб, таким чином, кандидатові для перемоги на виборах потрібно набрати 270 голосів вибірників.

У разі нічиєї переможця виявляє голосування в Палаті представників. Для перемоги потрібно отримати голоси 26 штатів.

Вибірники голосуватимуть лише 19 грудня, але це швидше формальне голосування, оскільки ім'я президента вже буде відомо за результатами загального волевиявлення.

Після підрахунку голосів голова Сенату назве імена нових президента і віце-президента країни. Очікується, що це відбудеться 6 січня 2017 року.

Читайте також: Від паперу до тачскріну. Чому в США неможливо підтасувати результати голосування

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.