У Литві переможці парламентських виборів підписали коаліційну угоду

Середа, 9 листопада 2016, 14:15

У середу лідери Литовського союзу селян і зелених, що здобув перше місце на парламентських виборах, та Литовської соціал-демократичної партії (ЛСДП) підписали угоду про формування правлячої коаліції.

Про це повідомляє портал Delfi.

В коаліційному договорі зазначається, що партії погодили програмні установки, на основних яких буде формуватися урядова програма.

За словами глави Литовського союзу селян і зелених Рамунаса Карбаускіса, найважливішими завданнями цієї коаліції називається гальмування темпів еміграції, розв'язання демографічних проблем, скорочення соціальної відчуженості, особливу увагу буде приділено освіті.

Лідер соціал-демократів Альгірдас Буткявічюс, що завершає свою роботу на посаді прем’єра, зазначив, що також продовжиться реформа енергетичної системи та пов'язані з цим проекти.

У договорі про коаліцію прописано, що кандидатури прем'єра і спікера сейму буде висувати Литовський союз зелених і селян, а пости в сеймі та уряді будуть розподілятися з урахуванням кількості парламентських мандатів. В договорі не йдеться про те, яке міністерство очолить представник якої партії.

На переговорах було укладено угоду про те, що аграрії очолять 11 міністерств, а соціал-демократи - три. Останні зможуть запропонувати кандидатів на посади міністрів закордонних справ, юстиції та економіки.

У коаліційній угоді також передбачено, що партнери самостійно вирішують ціннісні питання. У таких випадках у сеймі вони можуть шукати інших союзників, і це не буде порушенням договору.

На парламентських виборах у Литві, що відбулися в жовтні, Литовський союз зелених і селян отримав 56 парламентських мандатів, а соціал-демократи -17. Всього в литовському сеймі 141 депутат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.