ЗМІ розповіли про невдоволення окремих країн ЄС голландськими вимогами щодо асоціації

Середа, 14 грудня 2016, 17:57

Багато країн висловлюють невдоволення пропозиціями щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, які проштовхує уряд Нідерландів.

Про це повідомляє брюссельське видання Euractiv з посиланням на дипломата ЄС.

"Гадаю, ми більш або менш близькі до рішення. Багато людей за столом (переговорів) не надто задоволені. Але ратифікацію потрібно завершити і для цього треба не так вже й багато" - сказав дипломат.

Коли його запитали про Польщу як країну, що висловлює найбільшу підтримку Україні, він висловив оптимізм.

На думку дипломата, розумно складений проект документа не говорить про перспективу членства для України, а лише про те, що Угода про асоціацію не надає Україні статусу країни кандидата, "що і так очевидно".

Дипломат зазначив, що в тому випадку, якщо Нідерланди не ратифікують угоду, будь-які подальші трюки втратять сенс і ЄС доведеться визнати свій провал.

Раніше глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер назвав завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС питанням геополітичної відповідальності.

Напередодні посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що рішення проблеми з ратифікацією Угоди про асоціацію з Україною буде знайдено вже в найближчі 2-3 дні.

Як повідомлялося, проект документа, підготовленого Нідерландами для обговорення країнами ЄС, "не містить зобов'язань для ЄС і країн-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги або сприяння Україні."

Крім того, в документі сказано, що громадянам України не надається "право проживати і вільно працювати" в ЄС. Серед пропозицій також положення про те, що угода "не передбачає додаткової фінансової підтримки" України з боку ЄС.

У проекті документа також йдеться, що боротьба з корупцією в Україні є ключем до налагодження більш тісних зв'язків між Києвом і блоком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: