Компанія Рекса Тіллерсона успішно лобіює скасування санкцій проти РФ – ЗМІ

Понеділок, 19 грудня 2016, 08:31

Компанія ExxonMobil Рекса Тіллерсона, якого, найбільш ймовірно, новообраний президент США Дональд Трамп призначить майбутнім держсекретарем, успішно лобіює можливість зняття санкцій проти Росії.

Про це пише Politico.

Так, в публікації видання "ExxonMobil допомогла перемогти закон про санкції проти Росії" йдеться про те, що компанія успішно "виступила проти законопроекту, який ускладнив би наступному президент США  зняти санкції з РФ". Йдеться про затвердження законопроекту про закріплення санкцій у Сенаті (верхній палаті парламенту США – ред..)

Як відзначає видання, таким чином, ускладнивши ухвалення законопроекту, який передбачає продовження санкцій проти РФ, "розчистить нафтовому гіганту шлях до перезапуску спільної з Росією програми з буріння вартістю в мільярди доларів, якщо Дональд Трамп зніме обмеження на діяльність з РФ".

Законопроект, відомий як "Акт на підтримку України" (STAND for Ukraine Act – ред.) мав  би на законодавчому рівні на 5 років закріпити ухвалені раніше обмежувальні заходи щодо РФ, ухвалені адміністрацією Барака Обами.

"Сенат покинув місто (Вашингтон – ред..) в понеділок, не ухваливши законопроект, що полегшує Трампу скасування санкцій лише розчерком пера", – відзначає видання.

Відзначимо, що реєстраційній картці законопроекту, відомого під назвою STAND for Ukraine Act вказано, що наразі він був двічі розглянутий Сенатом і відправлений на розгляд Комітету з міжнародних відносин.

"Попри тиск, законопроект щодо України все одно пройшов у верхню палату, але "застопорився в Сенаті в руках сенатора Боба Коркера (республіканець, штат Теннесі), який також претендував на крісло держсекретаря", – відзначає автор публікації.

"У Сенаті розгляд законопроекту було відкладено на рік, оскільки він здобув підтримку лише тієї частини Комітету Сенату, яка представлена демократами. Помічник Коркера говорить про відсутність консенсусу між Адміністрацією і законодавцями від обох партій (республіканцями та демократами - ред.) для того, аби законопроект здобув схвалення Сенату", – йдеться у публікації.

Нагадаємо, обраний президент США Дональд Трамп обрав главу нафтової корпорації Exxon Mobil Corp. Рекса Тіллерсона, відомого своїми проросійськими заявами, наступним держсекретарем США.

Як відомо, серед усіх кандидатів, що розглядалися на посаду держсекретаря, у Тіллерсона, можливо, найбільш тісні зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним.

У 2011 році Exxon Mobil Corp. уклала з РФ угоду про партнерство, яка, за словами Путіна, була варта $500 млрд. У 2012 році Кремль нагородив Тіллерсона орденом.

На посаді генерального директора Exxon Mobil Corp. Рекс Тіллерсон виступав проти санкцій щодо Росії.

Раніше повідомлялося, що Рекс Тіллерсон може бути відхилений Сенатом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.