Верховний суд Польщі підтвердив, що Поланскі не видадуть США

Вівторок, 6 грудня 2016, 12:50

Польський Верховний суд залишив чинним рішення про те, що відомий польський режисер Роман Поланскі не може бути екстрадований в США для того, аби постати  там перед судом за звинуваченнями у сексуальних домаганнях у 1977 році.

Про це повідомляє TVN24.

"Таким чином, остаточно визнано, що екстрадиція є неприпустимою юридично. Постанова Верховного суду є остаточною", – відзначає видання.

Як зазначив суддя Міхало Ласковський, "обґрунтовуючи рішення, ми можемо діяти лише в межах касаційної скарги, в якій слід вказати і довести наявність грубих порушень закону".  

Верховний суд встановив, що попереднє рішення суду в місті Кракові, який постановив, що Поланскі не повинен бути відправлений до Сполучених Штатів, було ухвалене без порушення закону.

Рішення про неприпустимість екстрадиції оскаржувала прокуратура Польщі, яка звернулася до суду і обгрунтовувала необхідність екстрадиції тим, що з договору про екстрадицію між Польщею і США випливає, що можна видати громадянина Польщі у США, якщо в США термін позовної давності не минув. 

Нагадаємо, у жовтні минулого року місцевий суд у місті Кракові постановив, що Поланскі не повинен бути відправлений до Сполучених Штатів, і прокурори погодилися із цим рішенням.

Краківський суд різко розкритикував початкове розслідування у США, заявивши, що американські судді та прокурори грубо порушили "правила справедливого судового розгляду".

Один з адвокатів Поланскі тоді сказав, що рішення "закінчує юридичні справи" проти 82-річного режисера.

Водночас міністр юстиції Польщі назвав рішення "дивним" і оголосив про його перегляд.

Поланскі досі розшукують США за зґвалтування неповнолітньої дівчини у 1977 році після фотосесії в Лос-Анджелесі. Їй було на той момент 13 років, Поланскі - 43.

Він визнав себе винним у незаконному сексі з неповнолітньою, уникнувши суду, а потім втік з країни, побоюючись тривалого ув'язнення.

82-річний режисер має французьке і польське громадянство. Він живе у Франції, яка не видає своїх власних громадян, але працює в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.