Уряд Естонії схвалив угоду, яка визначає статус військових США у країні

Четвер, 12 січня 2017, 13:03

Уряд Естонії схвалив угоду про співпрацю в області оборони зі Сполученими Штатами.

Про це повідомляє ERR.ee.

Ця угода буде прийнята в доповнення до угоди про статус сил (SOFA), укладеної між країнами НАТО, і покликана замінити собою попередню угоду про використання територій і будівель, які перебувають у віданні Сил оборони Естонії, укладену в 2015 році урядами Естонії та США.

Нова угода спростить дії військовослужбовців США і учасників угоди на території Естонії, а також уточнить порядок надання їм податкових пільг.

Загальний принцип міжнародного оборонного співробітництва полягає в тому, що приймаюча країна не отримує додатковий прибуток за рахунок країни, яка направила до неї свої збройні сили.

Угода про оборонне співробітництво Естонії та США визначає статус збройних сил США - учасників угоди, використання територій та будівель Сил оборони американськими військовими, а також право американських військових самим встановлювати необхідні їм споруди на наданих територіях.

Крім того, в угоді додатково уточнюються положення SOFA НАТО з приводу юрисдикції Естонії та США у разі проступків або злочинів, вчинених військовослужбовцями США.

Естонія підписала аналогічну угоду з Німеччиною. У свою чергу, США підписали такі ж договори з Німеччиною, Голландією, Болгарією, Польщею та низкою інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.