Польща готує скаргу до суду ООН проти Росії у справі Смоленської катастрофи

Середа, 1 лютого 2017, 18:31

В уряді Польщі заявили, що готують скаргу до Міжнародного Суду ООН через російське розслідування у справі Смоленської катастрофи та через відмову Росії повертати уламки літака ТУ-154М.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, передає The Associated Press.

"Брат-близнюк покійного президента Польщі Леха Качинського - Ярослав Качинський, лідер керівної партії, звинувачує Москву у причетності до катастрофи. Знайти винних та повернути уламки літака для проведення власного розслідування у Польщі - саме це він включив у частину свого політичного порядку денного", - зазначає агентство.

За словами міністра закордонних справ, Польща готує скаргу до Міжнародного суду в Гаазі.

"Спочатку ми намагалися – протягом року - перевірити, чи є можливість прямо договоритися з росіянами. Росіяни, як ви знаєте, реагували негативно, іноді зарозуміло.

Проте, оскільки справа триває вже сім років, наші можливості вичерпані. У зв’язку з цим, фактично, тепер триває процес оформлення скарги до Міжнародного суду, і найближчим часом ми цю скаргу представимо", - цитує Polskie Radio слова Ващиковського.

Міністр додав, що точний термін подання скарги залежить від юристів, проте "це можуть бути дні або тижні".

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік летовища "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на урочистості з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.