У Німеччині хочуть повністю заборонити "нетрадиційний фрекінг"

Субота, 11 лютого 2017, 15:43

Уряди всіх 16 федеральних земель Німеччини не збираються дозволяти на своїй території проведення пробних бурінь для вивчення небезпек так званого нетрадиційного фрекінгу.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на дані газети Neue Osnabrücker Zeitung.

Газета провела опитування серед суб'єктів німецької федерації, які таке своє рішення пояснили тим, що в їх надрах немає запасів сланцевого газу і нафти, або тим, що вони принципово виступають проти спірної технології видобутку вуглеводнів за допомогою гідророзриву геологічних порід.

Опитування проводилося у зв'язку з тим, що 11 лютого у Німеччині набрав чинності новий закон про повну заборону технології "нетрадиційного крекінгу".

Втім, новий закон допускає виключення, а саме дозвіл на виконання до чотирьох пробних бурінь в наукових цілях. Ця деталь дозволяє енергетичним компаніям не відмовлятися повністю від геологорозвідки, аби точніше визначати реальні запаси сланцевого газу в надрах Німеччини.

Як відомо, застосування технології традиційного фрекінгу в Німеччини, так само як і в низці інших країн, наприклад, у США – допускається, однак передбачає цілий ряд жорстких обмежень.

"Фрекінг не буде грати в Німеччині важливої ролі. Нам вдалося добитися введення широкомасштабного заборони в інтересах громадян. Забезпечення безпеки джерел питної води і захист природного середовища - явно вище задоволення економічних інтересів", – так прокоментувала новий закон міністр охорони навколишнього середовища, будівництва і безпеки реакторів Барбара Хендрікс.

Видання нагадує, що "нетрадиційний фрекінг" передбачає закачування по забетонованому стояку суміші води, піску і частково отруйних хімікалій, яка застосовується для розриву твердих порід, переважно газоносних сланців, під гідравлічним тиском на великій глибині.

У процесі з щільної породи вивільняється природний газ і починає надходити на поверхню.

Метод викликав активні протести екологів у зв'язку з підвищенням ймовірності локальних землетрусів, а також через можливість зараження джерел води отруйними хімічними сполуками.

У разі застосування методу традиційного фрекінгу природний газ, що залягає на меншій глибині під малопроникним сланцевим шаром у вигляді своєрідної "подушки", добувається за допомогою проведення бурових робіт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.