Посольство США стурбоване блокадою постачання вугілля з ОРДЛО

П'ятниця, 17 лютого 2017, 10:41

Посольство США в Україні стурбоване нинішнім перешкоджанням постачанню вугілля з неконтрольованих урядом районів Донецької та Луганської областей та його потенційним впливом на енергетичну систему України.

Про це йдеться в заяві посольства США в Україні.

"Сторони повинні зустрітися, щоб ухвалити наступні короткострокові кроки, які дозволять законним товарам українських компаній прозоро перетинати лінію зіткнення, з метою запобігання ускладненню ситуації для українців по обидва боки", - йдеться в заяві.

Крім того, посольство США закликало уряд України прискорити виконання необхідних реформ в енергетичному секторі з метою більш повного задоволення потреб українського народу.

"Виконання плану з диверсифікації постачань вугілля для України, підвищення енергоефективності та зведення до мінімуму ролі держави в енергетичному секторі призведе до скорочення можливостей для корупції та посилення енергетичної безпеки", - йдеться у повідомленні посольства.

Нагадаємо, у Європейському Союзі закликали припинити блокаду залізничного сполучення на Донбасі, яка може призвести до енергетичної кризи, що вплине на людей по обидва боки від лінії розмежування.

Як відомо, 25 січня люди, які називають себе ветеранами АТО, а також народні депутати почали блокувати залізницю між станціями Світланове та Шипілове. Поліція відкрила провадження за цим фактом.

Згодом особи у камуфляжному одязі захопили ще одну ділянку залізниці на Луганщині. Вони аргументують це боротьбою з контрабандою і вимагають припинити торгівлю з окупантами на сході України.

За даними уряду, 10 лютого було припинено всі поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України. 

15 лютого Кабмін фактично ввів надзвичайний стан в енергетиці.

Наступного дня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 16 лютого 2017 року "Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.