Лідери Європарламенту виступили проти кандидатури посла США в ЄС

П'ятниця, 3 лютого 2017, 16:09

Три головні проєвропейські групи в Європейському парламенті, правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), Соціалісти і демократи (S&D), і ліберальна ALDE заявили, що Євросоюз повинен відмовити США у призначенні Теда Маллока послом в ЄС.

Про це повідомляє EurActiv.

Керівник групи ЄНП в Європейському парламенті Манфред Вебер і його колега з ALDE Гі Верхофстадт надіслали листа президенту Європейської ради Дональду Туску, в якому закликали відмовити у призначенні Маллока.

Вебер та Верхофстадт процитували висловлювання Маллока, який заявив про намір "приборкати блок", так само як СРСР був повалений на початку 1990-х років.

Крім того, минулого тижня Маллок заявив, що єдину європейську валюту очікує крах протягом найближчих 18 місяців.

"Ці заяви показують позамежні злостивість з приводу цінностей, які визначають цей Європейський Союз. Від імені нашої політичної групи в Європейському парламенті ми закликаємо Вас не приймати повноваження щодо акредитації пана Маллока, він не повинен бути запропонований в якості посла США в ЄС", - йдеться у листі.

Лідер соціал-демократів Джанні Піттелла направив окремого листа Туску і високому представнику ЄС у закордонних справах Федеріці Могеріні, в якому наголошує, що Маллок не буде прийнятним варіантом, і повинен бути оголошений "персоною нон грата".

Піттелла пише, що порівняння Маллока ЄС з Радянським Союзом явно показує неприязнь "до наших спільних цінностей і принципів".

"Ми твердо переконані, що ігнорування цієї неприйнятної позиції підірве наші майбутні відносини з адміністрацією США і потенційно може сприяти поширенню популізму і євроскептицизму в Європі", - заявив Пітелла.

Країна, яка бажає призначити посла, має запитати так званий агреман від приймаючої країни. У випадку з ЄС, країни просять агреман у президента Європейської ради і всі 28 країн повинні дати свою згоду.

Поки що США не надсилали запит із проханням дати агреман для нового посла в ЄС.

Посол США в ЄС Ентоні Гарднер залишив свою посаду у січні одразу після інавгурації Дональда Трампа.

Хоча це і не підтверджено офіційно, практично всі оглядачі переконані, що Дональд Трамп хоче призначити Маллока послом у Європейському Союзі.

На початку січня Маллок, економіст і колишній виконавчий секретар ООН в Женеві, зустрівся з Трампом в його хмарочосі в Нью-Йорку.

Якщо президент схвалить його кандидатуру, то держсекретар Рекс Тіллерсон висуне її на схвалення сенатом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.